MUCİZE SIVI “KAN”
/ Mucize Sıvı “Kan”
Kan Nedir, Neden Önemlidir ?
Kan vücutta dolaşan bir sıvıdır. Dokulara oksijen ve nütrisyenel desteği taşır ve dokulardan atık ürünleri alır. Kan çeşitli komponentlerden oluşur. Dolaşımdaki kan “Tam Kan” olarak adlandırılır. Tam Kan; eritrosit ve plazmadan oluşur. Diğer spesifik ürünler bunlardan elde edilir.
Kan Elemanları Nedir ?
Eritrosit (alyuvarlar), Lökosit (akyuvarlar), Trombosit (kan pulcuğu) ve Plazma.
Ne Kadar Kana Sahibiz ?
Ortalama, bir erişkin dolaşımında yaklaşık 5 litre kana sahiptir. Total kan volümü vücut kitlesi ile hesaplanır. Vucut kitlesi ne kadar büyük ise kan hacmi de o kadar fazladır.
Eritrosit (Alyuvarlar) Nedir ?
Kandaki hücrelerin çoğunluğu eritrositlerdir. Eritrositler hemoglobin içerir. Hemoglobin kana kırmızı rengi veren bir proteindir. Eritrositler vücutta dolaşır, dokulara oksijen taşır ve akciğerden karbondioksit atılmasını sağlar. Eritrositlerin temel rolü oksijen transportu ile organların hasar görmesini engellemektir.
Hemoglobin Nedir ?
Eritrositlerde bulunan hemoglobin (Hb) molekülünün primer görevi; akciğerlerden dokulara oksijen taşımak ve dokulardaki karbondioksiti akciğerlere taşımaktır. Hemoglobinin bu görevi organ ve dokuların fonksiyonlarını yapabilmeleri için hayati öneme sahiptir.
Trombosit (Kan Pulcuğu) Nedir ?
Trombositler vücutta bulunan renksiz, düzensiz şekilde cisimciklerdir. Trombositlerin primer rolü yaralanan damar duvarında kan pıhtısı oluşturarak kanamayı önlemek veya durdurmaktır. Trombositler kan pıhtılaşması ve yara iyileşmesinde görev alırlar.
Lökosit (Akyuvarlar) Nedir ?
Lökositler vücutta dolaşırlar ve bakteri ve virüslere karşı korurlar. Farklı tipleri vardır: Granülosit, makrofaj ve lenfositler gibi. Bunların hepsinin farklı görevleri vardır. Temel olarak bağışıklık sisteminde önemli görev yaparlar.
Plazma Nedir ?
Plazma bir protein-tuz solüsyonudur. Diğer kan komponentleri için taşıma medyumu görevi yapar. Plazma %90’ını sudan oluşan berrak renkli bir sıvıdır. Plazma pıhtılaşmaya, enfeksiyonla savaşa, kan basıncının idamesine ve vücut bağışıklığına yardım eder. Mineraller içerir (örnek; sodyum ve potasyum).
Kan Grupları Nelerdir ?
• Kan grupları, kan grubu antijenleri olarak adlandırlan yapıların eritrosit (alyuvarlar) yüzeyinde bulunup bulunmasına göre isimlendirilir. Kan grupları ırk, etnik grup, kişi ve cinsiyet farklılıkları gösterebilirler. Uluslararası Kan Transfüzyon Derneği tarafından 29 kan grup sistemini içine alan 600‘den fazla antijenik yapı tariflenmiştir. A, B, AB, O ve D klinik olarak önemli ve halk arasında daha sık bilinen kan grubu antijenlerdir. Bu 29 kan grubu sistemi içinde; ABO, Rh, MNS, P, Rh, Lutheren (Lu), KELL (Kel) , Lewis (Le), Duffy (Fy), Kidd (Jk), Diego (DI) örnek olarak verilebilir. Bunlar dışında Le, Lua, Lub, M, N, S, U K, k, Kpa, Jka, Jkb, Jsb, Fy, I, P1, P gibi çok sayıda kan grubu antijeni vardır. • Rh (Rhesus) kan grubu sistemi ABO sisteminden sonra ikinci en önemli kan grubu sistemidir. Güncel olarak 5 major antijen “D, C, E, c, e” dir. “Rh pozitif (Rh+)” = D antijen pozitif ve “Rh-negatif (Rh-)” D antijeninin yokluğunu ifade eder.
Kimler Hangi Kan Grubundan Kan Alabilir ?
Herkes kendi kan grubundan kan veya kan ürünü almalıdır. Örnek A grubu A grubundan, AB grubu AB grubundan kan almalıdır. Rh (+) bir kişi hem Rh (-) hem de Rh (+) kan alabilir ancak Rh (-) kişi mutlaka Rh (-) kan almalıdır.
Rh Negatif Biri Hangi Kan Grubundan Kan Alabilir ?
Rh negatif kişi mutlaka Rh (-) kan almalıdır. Özellikle Rh (-) anne adaylarına Rh (+) kan vermekten kaçınmak lazım. Bebekte önemli sorunlara yol açabilir. Rh Faktöründen emin değilsek Rh (-) kan ürünü transfüze edilmelidir.